Filmfragmenten

    

Film

 

ELCKERLYC

Een man die zich Elckerlyc noemt, laat het zich aanvankelijk goed gaan in de Middeleeuwen. Hij steelt, bedriegt, moordt en geniet. Een en ander onder het motto: kleren maken de man.

Dan ontmoet hij een lief meisje dat hem ook lief vindt. Echter de dood ontneemt hem zijn lief via de handen van een zwakke van geest en zinnen.
Elckerlyc lacht honend en wanhopig naar de hemel, waarna hij een verstandshuwelijk aangaat met een kasteelvrouwe, wat hem macht oplevert over mensen. Hij misbruikt die macht op tirannieke wijze.

Hij laat hen een instrument bouwen dat op zeven verschillende manieren de dood kan veroorzaken.
Een schilder dwingt hij voor zijn leven te schilderen met als opdracht: schilder God zoals ik die zie. Als het schilderij klaar is zakt de inmiddels geheel vereenzaamde Elckerlyc door een van de sporten van een ladder en komt even ongelukkig om het leven als de zwakzinnige die het leven heeft verloren op de doodsmachine.
Elckerlyc valt nu metterdaad in handen van geharnaste mannen en van de rechter, die hem in een steeds terugkerende nachtmerrie om onbekende reden veroordeelden en nu veroordelen tot de dood op zijn eigen executie-instrument.

PRODUKTIE

Jos Stelling Film Produkties (Nederland).

REGIE

Jos Stelling.

SCENARIO

Jos Stelling, naar een anoniem middeleeuws moraalverhaal.

CAST

George Bruens, Henk Douze, Bob Kars, Johanna Leeuwenstein, Ruud van Rekum, Lucie Singeling, Jan van de Steen, Frans Stelling, Geert Tijssens, Nel de Vries, Gerard de Vos, Guus Westermann.

CAMERA

Ernest Bresser.

MUZIEK

Ruud Bos.

SOUND

Peter Vink.

PREMIÈRE

18 december 1975.

CATEGORIE

Non fiction.

GENRE

Drama.

SPEELDUUR

94 minuten.

KLEUR

Ja.

DISTRIBUTEUR

Tuschinski Filmdistribution.

FILMFRAGMENTEN